W niemalże każdej diecie makarony znajdują się na liście produktów zakazanych. Nie oznacza to jednak wcale, że trzeba w ogóle wyeliminować je ze swojego menu. Warto pamiętać o tym, że także możemy znaleźć je w sklepach w zdrowych wersjach. Na co warto się zdecydować, aby przygotowywać smaczne i pożywne posiłki bez obawy o nadmiar kilogramów?
Makarony bogate są w węglowodany, ponieważ głównie przygotowywane są z mąki, na przykład pszenicy durum. Najczęściej serwowane są z ciężkimi sosami, co powoduje, że razem dają one kaloryczne dania, raczej niewskazane na diecie. Jednak wybór odpowiedniego makaronu oraz dodatków pozwoli nam również na przygotowanie pysznej, dietetycznej propozycji, którą będzie można spałaszować bez poczucia winy.
Zdrowy makaron pełnoziarnisty
Kiedyś nie można było dostać go w sklepach, obecnie jest do kupienia nawet w mniejszych sklepikach. Makaron pełnoziarnisty, ponieważ to właśnie o nim mowa, ma charakterystyczny, ciemny kolor, ponieważ powstaje on z mąki z pełnego przemiału, a nie z mąki oczyszczanej, czyli jasnej. To powoduje, że ma w sobie więcej błonnika oraz wartościowych składników odżywczych, witamin i minerałów – podobnie jak pełnoziarnisty chleb. Do wyboru mamy nie tylko makarony z mąki pełnoziarnistej pszennej, ale i mąki gryczanej czy żytniej, które też zasługują na uwagę.
Bez jajek, czyli bardziej fit
Warto też wskazać, żeby najlepiej dobierać makarony bez jajek, ponieważ te powodują, że kaloryczność całej potrawy będzie jeszcze większa. Chociaż takie makarony są naprawdę pyszne, to jednak na diecie warto z nich zrezygnować lub też jeść je dość rzadko, tylko na specjalne okazje.
Makaron konjak – prawie bez kalorii
W poszukiwaniu dietetycznego makaronu warto też wziąć pod uwagę specjały innych kuchni świata. Ciekawą propozycją, która w ostatnim czasie wzbudziła duże zainteresowanie, jest makaron konjak, który w 100 gramach zawiera tylko 6,4 kcal. Makaron ten zawiera glukomannanu, który jest rozpuszczalnym w wodzie błonnikiem pochodzącym z rośliny konjac. Ma on też dużo wapnia oraz powoduje obniżenie cholesterolu, trójglicerydów oraz glukozy we krwi. Ze względu na to, że pęcznieje w żołądku, daje uczucie sytości i pozwala na łatwiejsze zrzucanie nadmiernych kilogramów.
Z czym przyrządzić dietetyczny makaron?
Najlepiej zrezygnować z tłustych, zawiesistych sosów oraz dodatków takich jak tłuste mięsa, które podnoszą kaloryczność. Gdy jesteś na diecie, najlepszym wyborem będzie lekka wersja makaronu, na przykład z warzywami takimi jak cukinia, bakłażan, pomidory, papryka, grillowaną lub pieczoną piersią kurczaka, dodatkiem dobrej oliwy i ziół. Makaron może również stać się doskonałym dodatkiem do dietetycznej sałatki.
Warto też pamiętać o tym, że gdy gotujemy tradycyjny makaron, najlepiej, aby był on przyrządzony al dente, ponieważ wtedy zawiera on niższy indeks glikemiczny niż makaron rozgotowany. Najlepiej wobec tego sprawdzić dokładnie, ile minut trzeba będzie makaron gotować, aby przyrządzić go tak, aby dawał lekki opór zębom.