Kuchenki stosowane do gotowania to różne typy urządzeń. Co warto wybrać do swojej kuchni, aby przygotowywanie posiłków było łatwe i wygodne?
W sklepach znajdziemy obecnie różnego rodzaju kuchenki. Przed zakupem tego rodzaju urządzenia warto więc zapoznać się bliżej z ich typami, a także plusami i minusami. Podpowiadamy, na co warto się zdecydować!
Kuchenka gazowa
To najbardziej popularny typ kuchenki, którą możemy znaleźć w wielu polskich domach. To kuchenka wymagająca podłączenia do instalacji gazowej lub też do butli gazowej, gdy sieć nie jest dostępna w danym budynku.
Ceny kuchenek gazowych rozpoczynają się od około 800 złotych, dlatego też to naprawdę niedrogie modele. Z drugiej jednak strony mają pewne minusy – są mniej bezpieczne, a także mogą brudzić. Do kuchenki gazowej warto też zastosować okap albo zadbać o inną metodę wentylacji pomieszczenia. Kuchenki te mogą też niszczyć garnki.
Kuchenka indukcyjna
Dzisiaj coraz większym zainteresowaniem cieszą się kuchenki indukcyjne. To kuchenki elektryczne, które cechują się wysoką wydajnością pracy, a tym samym krótszym czasem gotowania niż w przypadku kuchenek gazowych. Są także bezpieczne – nie powodują ryzyka poparzenia.
Głównym minusem kuchenki indukcyjnej jest jej wysoka cena. Modele tego rodzaju to koszt od około 1500 złotych wzwyż. Do kuchenek indukcyjnych będziemy potrzebowali także specjalnych garnków. Większość kuchenek wymaga także instalacji gniazdka trójfazowego, dlatego też nie zawsze można zastosować je w starszych budynkach.
Kuchenka ceramiczna
Kuchenka ceramiczna jest rodzajem kuchenki elektrycznej, która posiada specjalne płyty ceramiczne nagrzewające się do odpowiedniej temperatury. Kuchenka ta jest estetyczna, łatwa w czyszczeniu, a także wydajniejsza niż gazowa, niemniej nie tak wydajna jak kuchenka indukcyjna.
Kuchenki ceramiczne, podobnie jak te indukcyjne, będą wymagały zastosowania podłączenia do gniazdka trójfazowego. Także są mniej bezpieczne, ponieważ nagrzewające się płyty powodują ryzyko poparzenia.