Burger z czarną bułką to jeden z najnowszych trendów w branży fast food. Z czego dokładnie się go przygotowuje? Jak smakuje? Gdzie można go zakupić?
Czarne bułki do burgerów
Tradycyjnie, pieczywo przeznaczone do burgerów posiada kolor beżowy, pomarańczowy. Teraz jednak można spotkać się także z pieczywem czarnym, które szturmem weszło do największych sieci fast foodów na całym świecie. Z czego produkowane są takie czarne bułki?
Aby nadać pieczywu bardzo ciemny, wręcz czarny kolor, dodaje się do niego odpowiedni barwnik. To sepia – barwnik wytwarzany przez mątwę, czyli głowonoga dziesięcioramiennego. Zwierzęta te produkują sepię w specjalnym worku czernidłowym. Barwnik ten ma na celu poprawić bezpieczeństwo zwierzęcia w kontakcie z przeciwnikiem.
Jako barwnik można stosować także węgiel bambusowy, który również używany jest w branży spożywczej do barwienia wielu produktów.
Pod względem smaku, czarne bułki nie różnią się znacząco od tych w zwykłym kolorze. Jeśli jednak chodzi o wygląd, to jest on bardzo oryginalny – burger tego rodzaju wygląda naprawdę unikalnie i na pewno wyróżnia się na tle zwykłych bułek!
Gdzie można zasmakować w czarnych burgerach?
Czarne burgery ma w swojej ofercie wiele sieci fast foodów na całym świecie. Można zasmakować w nich także w Polsce. Znajdują się one w limitowanych ofertach, więc warto się spieszyć.
Coraz częściej burgery w czarnym kolorze mają także burgerownie specjalizujące się w przygotowywaniu różnego rodzaju burgerów dla klientów. Wystarczy poszukać w internecie, gdzie można zasmakować w takich niebanalnych specjałach.
Co więcej, czarne bułki można przygotować samodzielnie. W tym celu konieczne będzie zakupienie barwnika – sepii. Przepisy na przygotowanie czarnych bułek można znaleźć już teraz w sieci.
Podsumowując, black burger to interesująca alternatywa dla zwykłych burgerów. Czarny kolor pieczywa natychmiast przyciąga wzrok. Smak takich bułek jest określany jako podobny do zwykłych, ale o tym, jakie są w rzeczywistości, warto przekonać się samemu!