Okres dorastania to czas wzmożonego zapotrzebowania na surowce budulcowe. Organizm małego człowieka rośnie z dnia na dzień, a wydłużające się kości potrzebują odpowiedniego zaplecza energetycznego oraz mikro- i makroelementów. W jaki sposób zapewnić dziecku składniki odżywcze, których potrzebuje, by prawidłowo się rozwijać? Odpowiedzią jest nabiał.
Wapń to pierwiastek, który – tworząc sole – wchodzi w skład kości i zębów. Ponadto jego stężenie we krwi jest ściśle związane z wydzielaniem kalcytoniny i parathormonu. Są to hormony tarczycy, które regulują gospodarkę wapniową. Zwiększony udział kationów wapnia w osoczu powoduje jego odkładanie się w kościach, zatem ich wzmacnianie. Podaż wapnia w pożywieniu jest wyjątkowo ważna w okresie wzrostu lub rekonwalescencji układu kostnego na przykład po rozległych złamaniach.
Świetnym źródłem wapnia jest mleko i jego przetwory. Dzieciom można podawać nabiał w wielu ciekawych formach. Samo mleko można wykorzystać do przygotowania prostego śniadania w formie płatków owsianych lub jaglanych na mleku. Jako deser można zaserwować mleczny budyń. Należy jednak uważać, gdyż ta słodycz zawiera w sobie dużo cukru. Inną opcją jest jogurt. Na sklepowych półkach obecnych jest wiele jogurtów wzbogaconych owocami, które z pewnością zasmakują dzieciom. Lubianą propozycję na drugie śniadanie lub podwieczorek mogą stanowić serki dla dzieci w kubku. Dla bardziej wybrednych smakoszy można przygotować sernik na zimno lub pudding ryżowy z wykorzystaniem homogenizowanych twarogów. Idealną przekąską do szkoły jest poręczny jogurt pitny. Zakręcana buteleczka sprawia, że maluch może popijać mleczny napój „na raty”. Często serwowaną formą nabiału jest serek wiejski. Wzbogacony o warzywa lub owoce, stanowi zbilansowany posiłek na śniadanie lub kolację.
Produkty mleczne oprócz wysokiej zawartości dobrze przyswajalnego wapnia, zawierają białko, które jest podstawowym surowcem budulcowym. Nie może zabraknąć tego składnika w diecie intensywnie rosnących dzieci. Ponadto pełnotłusty nabiał w odpowiednich ilościach ułatwia utrzymać prawidłową wagę ciała, dzięki obecności CLA w swoim składzie.